Een quiz met QR-codes

Gepubliceerd op 24 mei 2021 om 15:10

We kennen waarschijnlijk allemaal wel een aantal verschillende vormen van digitale quiz mogelijkheden die je kunt gebruiken in de klas, zoals Kahoot. Maar wisten jullie dat je ook een quiz kunt doen met QR-codes?

 

Het programma waarmee je dit kunt doen heet Plickers. Ik maakte hier kennis mee tijdens mijn opleiding Specialist Toekomstgericht Onderwijs, en was meteen enthousiast. Het is namelijk een eenvoudige manier om bijvoorbeeld uit te vragen wat de kinderen tijdens een les geleerd hebben. En de kinderen worden vaak al enthousiast als je het woord quiz in de mond neemt. Bij Plickers geven de leerlingen antwoord op de vragen op het digibord door middel van een QR-code. Je hebt dus geen apparaat nodig per groepje of leerling, maar slechts één voor de quizleider. 

 

Plickers kun je gratis gebruiken, maar is wel begrenst tot maximaal vijf vragen per set. Er is ook een betaalde variant waarbij je oneindig veel vragen kunt toevoegen aan een set. Ikzelf gebruik de gratis versie en kan daarmee prima uit de voeten. 

 

Wat heb je nodig? 

- QR-code kaarten 

- De Plickers - app op een apparaat met camera 

- een digibord met internet. 

Voor iedere leerling heb je een kaart met QR-code nodig. Deze kun je downloaden via https://help.plickers.com/hc/en-us/articles/360008948034-Get-Plickers-Cards

(Ikzelf heb deze kaarten gelamineerd zodat ik deze vaak en makkelijk in kan zetten.)

 

Hoe werkt het? 

Je gaat naar Https://plickers.com en maakt hier als leerkracht een account. Vervolgens kun je een quiz klaarmaken door op 'New Set' te drukken. Zodra je de quiz wilt spelen druk je op 'Play now'. Dit kun je allemaal op je computer doen en vervolgens tonen op het digibord. 

 

Zodra de quiz start krijgt iedere leerling een QR-code, zij zullen zien dat er op iedere kant een A, B, C of D staat. Zij moeten de QR-code steeds zo draaien dat de letter van het juiste antwoord bovenaan staat. 

 

De leerkracht of quizleider heeft een tablet of telefoon in zijn/haar hand waar de Plickers app op is gedownload. Met dit apparaat worden alle QR-codes uit de klas gescand. Als de QR-code van een leerling is gescand zal dit op het bord getoond worden, als alle QR-codes zijn gescand wordt het juiste antwoord gegeven. 

 

Hoe gebruik ik het?

Ik zet deze app op verschillende manieren in. Soms start ik er een les mee om het geheugen van mijn leerlingen even op te frissen en voorkennis op te halen of als afsluiter van de les. Verder is het ook een ideaal middel om te evalueren of meningen te vragen. Ik gebruik vaak varianten van quizzen om na enige tijd te toetsen hoe de stof is blijven hangen. Dit zijn vaak korte quizzen met 5 tot maximaal 10 vragen. Bij Plickers kun je per set 5 vragen toevoegen. Dit vind ik vaak net een mooi aantal als opening of afsluiting van een les. Wil ik meer vragen stellen? Dan maak ik gewoon meerdere sets die we achter elkaar doen. 

Maak ik dan altijd zelf de quizzen? Nee hoor. Soms laat ik juist de kinderen vragen bedenken. Op deze manier zijn ze weer op een andere manier met de stof bezig en vinden ze het ook nog eens hartstikke leuk! 

 

De app downloaden kan via de onderstaande links, afhankelijk van het apparaat dat je gebruikt.  

https://apps.apple.com/us/app/plickers/id701184049 

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.plickers.client.android 

 

Tot slot nog even een filmpje waarin jullie kunnen zien hoe dit in de klas werkt. 

 

Veel plezier met uitproberen. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.