Canva: Ontwerpen, the next level

Gepubliceerd op 15 februari 2023 om 18:36

Canva is een programma waar je talloze dingen kunt ontwerpen. Van banner, tot posters, van werkbladen tot folders en logo's. Het wordt dan ook zeker niet alleen gebruikt voor door het onderwijs. Vele bedrijven zetten dit in om bv. hun reclamemateriaal te maken. Dit programma is dan ook zeker niet alleen voor leerlingen, maar ook leerkrachten veel profijt kunnen hebben. 

Op zoek naar leuke dagritmekaartjes, werkbladen en/of uitnodigen voor het kerstdiner. Deze kun je in Canva helemaal naar wens zelf maken. Er zijn talloze formats beschikbaar die je direct kunt gebruiken en aanpassen, maar je kunt ook 'leeg' beginnen en je eigen creativiteit inzetten. 

Canva zet ik ook heel regelmatig in, in de klas. Zo maakten wij al eens een een tijdschrift in dit programma passend bij ons thema, reclameposters voor onze zelfgemaakte producten en een achtergrond voor ons klassenjournaal. Ook de activiteit met het maken van een poster waarbij we onszelf voorstelden met alleen plaatjes was een groot succes. 

Het programma werkt simpel, mijn ervaring is dat leerlingen eigenlijk weinig instructie nodig hebben en al snel achter vele verschillende opties komen. Zo leer ik zo nu en dan ook regelmatig van mijn leerlingen!

 

Hoe werkt het dan? 

Je kunt Canva gewoon online gebruiken en gratis een account aanmaken, natuurlijk kun je dan minder opties gebruiken dan de betaalde variant maar deze gratis variant is prima in te zetten. Vooral ook omdat je zelf materialen zoals foto's kunt uploaden om deze toe te voegen. Na inloggen kun je direct in de bibliotheek met formats kijken of zelf een bestand starten. 

Ik heb ook een uitlegkaart gemaakt voor het gebruik van Canva waarbij in volledig inga op alle onderdelen van het programma. Deze vind je in de webshop

Ben je klaar het ontwerpen dan kun je het bestand eenvoudig downloaden in bijvoorbeeld PDF, zo kun je het printen of delen met bijvoorbeeld ouders!

 

Handig om te weten!

Als leerkracht kun je ook een gratis premium account aanvragen door een bewijs aan te leveren dat je daadwerkelijk in het onderwijs werkzaam bent. Zo kun je wel gebruik maken van alle functies en kun je zelfs je kinderen toevoegen aan een groep. Best handig als je samen in een bestand wilt werken. 

Je kunt dit hier doen: https://www.canva.com/education/ 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.