QR-codes in de les

Gepubliceerd op 8 april 2021 om 18:00

Voor een leuke variatie in mijn lessen maak ik altijd graag gebruik van QR-codes in de les. Tijdens een speurtocht of escaperoom, maar ook tijdens de begrijpend lezen of thema les. Zo bied ik mijn leerlingen bij ieder thema een QR-code les aan. Daarbij zoek ik altijd naar een onderwerp wat binnen het thema past maar waaraan nog weinig tot geen aandacht wordt besteed. Zo koos ik bij het thema op leven en dood voor Dìa de Muertos en voor ons huidige thema Oorlog en Vrede koos ik voor de Pacifische oorlog. 

QR-codes zijn relatief makkelijk te gebruiken in de klas omdat de meeste apparaten tegenwoordig een camera hebben en daarmee een code gescand kan worden. Dit kan via de camera-app, deze herkent direct dat je een QR-code toont en zoekt de juiste pagina erbij. De QR-code brengt de kinderen naar een plek waar jij ze wilt hebben. Dit kan een boodschap, website, document, filmpje o.i.d. zijn. Er zijn vele mogelijkheden. Voor de lessen op mijn website creëerde ik speciale websites zodat de kinderen de juiste informatie op het juiste niveau krijgen. Zelf een QR-code maken? Daar zijn talloze websites voor. Een zoekopdracht als 'qr code maken gratis' brengt je op de juiste plek. Een leuke technologie les ansicht om met de leerlingen een QR-code te maken en te bespreken waarvoor dit handig is.

Vandaag was het zover. Ik mocht met de klas aan de slag met het onderwerp de Pacifische oorlog. Mijn groep ligt echt aan mijn lippen bij alles wat ik vertel over de wereldoorlogen, en ook bij het noemen van dit onderwerp had ik gelijk alle aandacht. Alleen dit keer vertel ik niet zelf van alles over de oorlog, nee dit keer gaan de kinderen zelf op ontdekkingstocht. Aangezien ik regelmatig met QR-codes werk in de klas weten de kinderen inmiddels precies wat dit is en hoe het werkt, daar hoef ik weinig aandacht aan te besteden. Heb je hier eerder nog geen aandacht aan besteed dan is het natuurlijk goed om hier eens met de klas over te praten, dit kan bijvoorbeeld door middel van de uitlegkaart die binnenkort online te vinden is op de website. 

Na een hele korte introductie waarin ik weinig over het onderwerp loslaat, gaan de kinderen aan de slag. De QR-codes hangen met titel verspreid door de klas en ieder tweetal heeft een werkblad en ipad om op onderzoek uit te gaan. Na een half uurtje tot 40 minuten hebben de meeste duo's de antwoorden wel gevonden en kunnen zij nog even kijken naar de filmpjes die ook beschikbaar zijn. Tijdens de opdracht komen de kinderen erachter dat ze hier er daar al wel iets weten over deze oorlog, maar nu weten ze precies hoe het zit! Regelmatige komen er dan ook even leerlingen bij mij om een weetje te vertellen of voorbeeld van hun opa of oma te vertellen. 

En dan.. Nabespreken. Dit vind ik altijd erg leuk, de kinderen hebben vaak veel te vertellen omdat zij dingen geleerd hebben die zij nog niet wisten, en daarnaast komt er altijd wel iets boven uit hun eigen leven. Dit keer had een leerling een opa die in een Jappenkamp heeft gezeten, dit laat ik de kinderen dan ook graag vertellen. En dan is het helaas alweer tijd om de les af te sluiten. We hebben weer genoeg geleerd! 

Wat heb je nou eigenlijk nodig om de QR-code lessen te doen in jouw klas? 

1) Het lespakket van de website & 2) Een apparaat met camera zodat de QR-code gescand kan worden. 

Nieuwe les online

Jullie raden het misschien al: Vanaf nu is ook de tweede QR-code les beschikbaar over de Pacifische oorlog. 

Ik hoop dat jullie net zo enthousiast zijn over deze werkvorm als dat ik ben. 

Wist je dat je een QR-code kunt scannen met de meeste apparaten waar een camera op zit? Ook met de meeste laptops is het mogelijk om een code te scannen! Best handig als je in de klas met chromebooks werkt, en geen ander apparaat beschikbaar hebt. 

Veel plezier met het uitproberen van deze werkvorm! Laten jullie even weten wat jullie ervan vonden? 

Ik ben heel benieuwd. 

 

Liefs, 

Manon 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb